Czy w lokalu gastronomicznym potrzebny jest okap?

To, co jest potrzebne, a czasami wręcz konieczne w każdym lokalu gastronomicznym zależy od potrzeb restauratorów, zdrowego rozsądku i odpowiednich przepisów prawa, które stawia przed właścicielami lokali gastronomicznych szereg wymagań. Obowiązkowe jest posiadanie wielu urządzeń, takich jak wyparzarki do naczyń, przeznaczone do konkretnego użycia zlewozmywaki, osobne szafki na rzeczy o różnym charakterze, a także okapy kuchenne.

Do czego w restauracji potrzebny jest okap?

Procesy produkcyjne, takie jak gotowanie, pieczenie, smażenie etc, które wykorzystywane są w restauracjach powodują wydzielanie do powietrza wielu substancji. Substancje te są zasadniczo szkodliwe, ale w zwykłych, prywatnych kuchniach sprawę rozwiązuje zazwyczaj zwykłe otwarcie okna. W kuchni lokalu gastronomicznego ilość gotowanych dań jest jednak tak wielka, że konieczny jest dodatkowy sprzęt gastronomiczny pod postacią specjalistycznego okapu.

Okap taki, w połączeniu z odpowiednio sprawną wentylacją zapewnia cyrkulację świeżego powietrza i odprowadzenie wszelkich szkodliwych substancji. Okapy wysokiej jakości produkowane są przez francusko-niemiecką spółkę Rational (https://sklep.technica.pl/rational).

Czy okap kuchenny to wyposażenie gastronomii obowiązkowe?

Okap odprowadzający zanieczyszczenia powietrza jest wyposażeniem całkowicie obowiązkowym. Właściciel lokalu odpowiada za jego obecność i sprawne działanie. Jeżeli podczas przeprowadzonych kontroli wykazany zostanie brak, albo niesprawność odpowiednich okapów, właściciel będzie zmuszony do zapłacenia dotkliwych kar.