piec konwekcyjny

Konwekcyjny piec parowy

Piec konwekcyjny stanowi jeden z elementów, będących podstawowym wyposażeniem zaplecza kuchennego w lokalach gastronomicznych. Zapewnia kompleksowe przygotowanie wszelkich potraw, a jego korzystna funkcjonalność wydaje się niezaprzeczalna. Warto wobec tego przedstawić zastosowanie oraz zalety pieca konwekcyjnego.

Parowa konwekcja w kuchni

Piec konwekcyjny wykorzystywany jest do rozmaitej obróbki termicznej – umożliwia pieczenie, blanszowanie oraz gotowanie na parze, z uwzględnieniem obróbki niskotemperaturowej. Warto wspomnieć, że obróbka w tym piecu minimalizuje dodatek tłuszczów do potraw, co sprzyja zachowaniu ich zdrowia i walorów smakowych.

Omawiany piec cechuje się niewielkimi rozmiarami, co sprzyja jego ulokowaniu nawet w małej kuchni. Możliwość ustawienia jednego pieca na drugim także nie pozostaje bez znaczenia – usprawniając pracę w kuchni, gwarantuje sposobność obsługi większej ilości gości w jednym czasie.

Piece tego rodzaju cechują się również oszczędnością energetyczną – dobra izolacja termiczna umożliwia uzyskanie pożądanych temperatur w krótszym czasie, co bezpośrednio przyczynia się do oszczędności finansowych.

Gdzie nabyć piec?

Piec warto kupować u sprawdzonych sprzedawców, którzy oferują dobrej jakości urządzenia. Zapewni to dłuższą trwałość pieca oraz jego sprawne funkcjonowanie, co wydaje się znaczące wobec prowadzenia usługowego lokalu gastronomicznego. Dobry piec to podstawa w branży gastronomicznej.