termos obiadowy

Jak przygotować i w co pakować jedzenie na wynos?

Jedzenie na mieście to najprostszy sposób na zdobycie zbędnych kilogramów. Jeśli zależy nam na utrzymaniu dobrej figury, znacznie lepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie potraw w domu. Poniżej kilka wskazówek, które ułatwią gotowanie i przechowywanie posiłków na wynos.

PRZYGOTOWANIE

Posiłki na wynos najlepiej przygotowywać dzień wcześniej. Wymaga to sporo czasu, dlatego lepiej nie odkładać tego na poranek, tuż przed wyjściem do pracy. Wcześniej musimy zrobić zakupy i przygotować wszystkie niezbędne składniki.

CO ZABIERAĆ DO PRACY

Warto zdawać sobie sprawę, że nie wszystkie potrawy nadają się do zabrania na wynos. Jeśli zapakujemy w jeden termos obiadowy ziemniaki, gulasz i surówkę,po kilku godzinach z pewnością nie będzie to smakowity posiłek.
Potrawy, które bez problemu można zabrać do pracy to:

  • zupy,
  • makaron i ryż z dodatkami,
  • owoce,
  • warzywa.

W oparciu o te składniki można przygotować mnóstwo smacznych i pełnowartościowych posiłków.

PAKOWANIE

Odpowiednie pakowanie potraw zabieranych na wynos ma duże znaczenie dla ich smaku i wyglądu. Jeśli lubimy jeść dania na ciepło, na pewno warto zainwestować w termos obiadowy. W praktycznym termosie obiadowym możemy przez kilka godzin przechowywać zupy, czy makaron z sosem. Powinniśmy zaopatrzyć się także w komplet szczelnych pudełek, w które można zapakować sałatkę lub owoce pokrojone na kawałki.