gastronomia

Urządzenia gastronomiczne to podstawa dobrze prosperującej gastronomii

Posiadając lokal gastronomiczny trzeba wyposażyć go w niezbędne urządzenia i sprzęty, które są niezbędne do profesjonalnego przygotowywania żywności, zgodnie z obowiązującymi normami.

Gastronomia to rozległa dziedzina, dlatego decydując się na żywienie ludzi, trzeba zastosować się do wymogów Sanepidu.

Aby restauracja lub bar dobrze prosperowały niezbędne są urządzenia gastronomiczne, dzięki którym potrawy przygotowywane są w szybko i według dobrej receptury.

Urządzenia gastronomiczne niezbędne w lokalu gastronomicznym

  • Trzon kuchenny elektryczny lub indukcyjny
  • Kuchenki elektryczne i gazowe
  • Płyty, na których można smażyć
  • Patelnie elektryczne, kotły warzelne
  • Bemary, frytkownice

Lokal prowadzący gastronomię, posiadający takie wyposażenie, będzie mógł przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki, na które klienci nie będą musieli długo czekać. Kolejnym urządzeniem, który świetnie sprawdza się u kuchni każdej restauracji jest piec konwekcyjno-parowy będący nowoczesną odpowiedzią na stare rozwiązania w postaci piekarników.

Za pośrednictwem takiego pieca można w tym samym czasie przygotowywać różne dania, a ulatniające się z potraw zapachy nie przenikają się wzajemnie.

Wiadomo, że urządzenia gastronomiczne to także niezbędne sprzęty chłodnicze, którą pozwalają przechowywać przez dłuższy czas gotowe potrawy lub zamrażać surowe mięso ryby czy warzywa. Wyposażenie gastronomii to także podstawowe sprzęty takie jak: miksery, malaksery, opiekacze, gofrownice itp.